Destination Management Company in Barcelona - English Version Gruppereiser til Barcelona - Norwegian Version Grupperejser til Barcelona - Danish Version Gruppresor till Barcelona - Swedish Version

Adventures Barcelona - Firmatur, gruppetur, klassetur og traningsleir i Barcelona

Store demonstrasjoner i Barcelona på Catalonias nasjonaldag

Veikart for uavhengighet i Catalonia

Søndag ble det avholdt valg i Catalonia. Om valget var et lokalvalg eller et valg om uavhengighet fra Spania, strides aktørene om... 

Stort engasjement for et uavhengig CataloniaPartiene som ønsker uavhengighet for Catalonia vant søndagens valg. «Junts pel si», som betyr «sammen for ja», ble det største partiet med nesten 40% av stemmene. Partiet er en koalisjon mellom konservative CDC og venstrepartiet ERC, samt flere sivile uavhengighetsgrupper. Sammen med det radikale CUP oppnådde uavhengighetspartiene rent flertall i det katalanske parlamentet.

Partiene har lovt å erklære Catalonia uavhengig fra Spania i løpet av 18 måneder. De vil nå gå i gang med å utvikle et veikart for løsrivelse og utvikle de institusjoner som må på plass i en nasjonalstat. Det uavhengighetspartiene kanskje mest håper på er å presse den spanske regjeringen til å la de holde en reell folkeavstemming om uavhengighet, slik som Skottland har avholdt.

1,5 millioner mennesker tok til gatene på Catalonias nasjonaldagValgresultatet betyr på ingen måte at situasjonen er avklart. Den spanske sentralregjeringen med statsminister Rajoy i spissen nekter enhver dialog om løsrivelse. De viser til grunnloven og fremhever at avstemninger om uavhengighet fra Spania er grunnlovsstridig. Det er også sterke krefter i Catalonia som jobber aktivt mot uavhengighet. Det er derfor lite trolig at en katalansk nasjonalstat ser dagens lys i løpet av de nærmeste årene.

Det som i hvert fall er sikkert er at spørsmålet om uavhengighet skaper et voldsomt engasjement i Catalonia. Avstemningen søndag gav rekordoppslutning, aldri før har flere stemt ved et regionvalg her. På Catalonias nasjonaldag, 11. september, tok ikke mindre enn 1,5 millioner (!) katalanere til gatene i Barcelona og gjennomførte en mektig demonstrasjon med krav om uavhengighet. Uavhengig om man er for eller mot uavhengighet, kan man iallfall applaudere engasjementet. Selv med 1,5 millioner mennesker til stede, var det ikke antydning til bråk eller uro. Smilende barn, ungdom, voksne og eldre stod side om side ropte på «Independència» uten noen form for konfrontasjoner. Så gjenstår det å se om det folkelige engasjementet er nok til å presse fram en reell folkeavstemning. 

Dere kan lese litt mer om bakgrunnen for Katalonias krav om uavhengighet her...


Publisert 2015-09-29

Adventures Barcelona tilbyr uforglemmelige reiseopplevelser i Barcelona for bedrifter, idrettslag, grupper og studenter. Hvis dere er på jakt etter gruppereise, treningsleir, firmatur eller klassetur til Spania, så ta kontakt med oss! Så skal vi sammen forsøke å lage deres drømmetur!

English version: Adventures Barcelona - Destination Management Company in Barcelona