Destination Management Company in Barcelona - English Version Gruppereiser til Barcelona - Norwegian Version Grupperejser til Barcelona - Danish Version Gruppresor till Barcelona - Swedish Version

Adventures Barcelona - Firmatur, gruppetur, klassetur og traningsleir i Barcelona

Uavhengighetskamp i Catalonia

11. September - Catalonias nasjonaldag

Den 11. september feires Catalonias nasjonaldag. De siste årene har det vært store demonstrasjoner til støtte for uavhengighet fra Spania... 

Kart over CataloniaDet er ventet at tusener vil ta til gatene igjen denne uken og kreve at Catalonia får bli et selvstendig land. Catalonias selvstendighetskamp er kanskje ikke kjent for alle, derfor tenkte vi at vi kunne fortelle litt om Catalonia og bakgrunnen for ønsket om selvstendighet.

Catalonia består av fire provinser, Barcelona, Girona, Lleida og Tarragona. Barcelona er hovedstaden og den største byen i Catalonia med 1,6 millioner mennesker. Til sammen bor 7,5 millioner innbyggere i hele Catalonia. Katalanerne har sitt eget språk, katalansk, som skiller seg tydelig fra spansk. De har også sin egen kulturhistorie og sine egne tradisjoner.

Den Katalanske RepublikkenKatalanerne selv regner 1714 som året de mistet sin selvstendighet. Dette gir seg utslag blant annet på FC Barcelonas hjemmekamper, hvor store deler av stadion begynner å rope på uavhengighet «independència» etter 17 minutter og 14 sekunder i hver omgang. I 1931 vant katalanske uavhengighets partier valget og proklamerte den katalanske republikken. Gjennom forhandlinger med Spania oppnådde de stor grad av uavhengighet fram til den spanske borgerkrigen (1936 – 1939). Med general Franco og fascistenes seier opphørte den katalanske uavhengigheten, katalanske språk ble forbudt, 200 000 katalanere ble tvunget i eksil og Catalonias president Lluís Companys ble henrettet.

Først etter Francos død i 1977 fikk Catalonia tilbake litt av sin selvstendighet, og den katalanske eksil-presidenten kunne returnere. Catalonia oppnådde ytterligere selvstyre etter nye vedtak i det spanske parlamentet i 2006. Katalansk språk er hovedspråk i skolen og i offentlig virksomhet. Spansk regnes faktisk som fremmedspråk og det undervises like mye (eller lite) i spansk som i engelsk i den offentlige katalanske skolen. I 2010 ble en del av det lokale selvstyre begrenset av spanske domstoler, noe som skapte økt splid. 

De senere årene har oppslutningen rundt uavhengighet blomstret kraftig. Finanskrisen som har rammet Spania i stor grad har vært en medvirkende årsak til dette. Catalonia er en av de rikeste regionene i Spania og mener de bidrar i langt større grad til den spanske statskassen enn hva de får igjen. Etter det konservative Partido Popular tok over regjeringsmakten i Spania, har frontene blitt ytterligere steile. De er sterkt imot katalansk uavhengighet og Catalonias selvstendighet har blitt ytterligere begrenset.

Demonstrasjonstog i Barcelona for katalansk uavhengighet fra SpaniaPå Catalonias nasjonaldag i 2012 og 2013 var det massive demonstrasjoner med 1-2 millioner mennesker i gatene som krevde uavhengighet for Catalonia. De lokale myndighetene har gjort gjentatte forsøk på å få holde en folkeavstemning om uavhengighet, men Madrid nekter enhver dialog om temaet. Ifølge den spanske regjeringen er kravet om folkeavstemning grunnlovsstridig. I 2014 valgte katalanske myndigheter likevel å avholde en ikke-bindende folkeavstemning om uavhengighet. 2,3 millioner mennesker avga sin stemme, hvorav 80% stemte for full uavhengighet, 10 % for en føderal stat og 4,5 % stemte imot uavhengighet. I ettertid har Spania startet flere rettsprosesser mot de ledende skikkelsene bak avstemningen, inkludert Catalonias president Artur Mas.

27. september skal katalanerne nok en gang gå til stemmeurnene. Presidenten har skrevet ut nyvalg, og uavhengighetspartiene kaller avstemningen en folkeavstemning om uavhengighet fra Spania. Flere av de største uavhengighetspartiene både fra høyre side og venstre side av politikken, har valgt å stille en felles liste under navnet «Junts pel Sí» som betyr «sammen for ja». Dersom de vinner et flertall av setene i det lokale valget vil de starte arbeidet med en Katalansk grunnlov og erklære ensidig uavhengighet fra Spania. Spanske myndigheter kaller valget et ordinært lokalvalg og har lovt at Catalonia aldri vil oppnå uavhengighet. Temperaturen i ordskiftet er høy. Per i dag ligger «Junts pel Sí» ifølge meningsmålingene an til å få flertall i lokalparlamentet, men ikke med over 50% av stemmene. Både Catalonia og Spania går en spennende tid i møte.

Her kan dere lese mer om Catalonias kamp for uavhengighet...

 

Publisert 2015-09-08

Adventures Barcelona tilbyr uforglemmelige reiseopplevelser i Barcelona for bedrifter, idrettslag, grupper og studenter. Hvis dere er på jakt etter gruppereise, treningsleir, firmatur eller klassetur til Spania, så ta kontakt med oss! Så skal vi sammen forsøke å lage deres drømmetur!

English version: Adventures Barcelona - Destination Management Company in Barcelona